Prezentare generală

 

Comuna Recea este situată în vestul judeţului Braşov, la 15 km distanţă de municipiul Făgăraş, la 65 km distanţă de municipiul Braşov şi la 70 km distanţă de municipiul Sibiu. Teritoriul comunei cuprinde o suprafaţă de 162 km pătraţi , din care vatra satului 468 ha, teren arabil 4163 ha, fâneţe 1723 ha, păşuni 3808 ha, livezi 258 ha şi păduri 5654 ha.

 

Administrativ comuna Recea este compusă din 7 sate: Recea, Dejani, Gura Văii, Berivoi, Săsciori, Săvăstreni, Iaşi.

 

Geografic comuna Recea se încadrează în partea central-estică a depresiunii Făgăraşului sau Ţara Oltului, care la rânul ei face parte din lanţul de depresiuni de margine ale Podişului Transilvaniei, făcând legătura între masivul Făgăraşului pe de o parte şi Podişul Târnavelor, pe de altă parte. Pe direcţia nord-sud comuna Recea se află la jumătatea distanţei dintre oraşul Făgăraş la nord şi munţii Făgăraş la sud.

 

Teritoriul comunei se învecinează la est cu comuna Hârseni, la nord cu comuna Beclean, la vest cu comunele Lisa şi Voilă, iar la sud cu limita jud. Argeş.

Din Recea, prin satul Dejani, se poate ajunge, în circa 6-7 ore, în Curmătura Brătilei din creasta Munţilor Făgăraş, de unde există trasee spre Piatra Craiului şi spre Iezer-Păpuşa.

 

Numărul de locuitori al comunei este de 3074 din care:

  • români: 2477
  • alte naționalități: 597

 

Personalităţi

Ioan Boeriu (n. 10 octombrie 1859, Vaida-Recea - d. 1949, Sibiu), feldmareşal cezarocrăiesc (general al armatei imperiale austro-ungare);
La Netotu s-a născut Ioan Gavrilă Ogoranu, conducătorul grupului de luptători anticomunişti care a acţionat în Munţii Făgăraşului între anii 1949 - 1956 printre care şi Miloşan Pandele şi Liviu Receanu din Dejani. Ioan Gavrilă Ogoranu, acest veritabil erou, a decedat la începutul lunii mai 2006.

Înapoi